Özel Ege Lisesi 10. sınıf öğrencileri Efe Şenoğlu ve Oğuzhan Yıldırım, Bilim Kurulu Eş Başkanı Dr. Onur Akpınar danışmanlığında yaptıkları proje ile İzmir Üniversitesinin düzenlediği DOESEF (Doğanata Education Science Energy Engineering Fair) 5. Araştırma Projeleri Yarışması’nda biyoloji dalında Türkiye birincisi olarak her yıl ABD’de yapılan ve dünyanın en saygın proje yarışması olarak tanımlanan Intel - ISEF’te Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı.

Yarışma, Los Angeles kentinde 14 - 19 Mayıs 2017 tarihinde yapılacak. Öğrencilerimizin hazırladığı “Mikroorganizma Teşhisinde İnovatif Bir Çözüm” konulu proje, enfeksiyona sebep olan mikroorganizmaların çok kısa sürede güvenilir bir şekilde saptanmasına olanak sağlamaktadır.

Intel - ISEF Nedir?

Her yıl düzenlenen Intel - ISEF (International Science and Engineering Fair – Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı) üniversite öncesi eğitimde dünyanın en büyük uluslararası araştırma fuar ve yarışması olarak biliniyor. Her yıl 75’in üzerinde ülkeden 1700 öğrenci bu fuarda bir araya geliyor, birbirinden ilginç projelerini sergiliyor ve yarışıyor. Intel - ISEF özellikle 9 – 12. sınıf öğrencileri arasında düzenlenen dünyanın ilk bilim fuarı. Society for Science & Public adlı kuruluş tarafından 1950 yılında başlatılan National Science Fair’e 1958 yılında Japonya, Kanada ve Almanya’nın da katılarak uluslararası bir hal almasıyla büyüdü.  Günümüzde dünya çapında milyonlarca öğrenci her yıl kendi ülkelerinde yerel ve okulların desteklediği bilim yarışmalarında mücadele ediyor. Bu yarışmalarda dereceye giren öğrenciler Intel - ISEF’in uzantısı olan bölgesel yarışmalara katılma hakkını kazanıyor. Bu yarışmalarda en iyi dereceleri alan öğrenciler de Intel - ISEF’e katılma şansını elde ediyor. Dünyanın bu genç dâhilerini bir araya getiren Intel - ISEF, projelerini doktora seviyesinde bilim adamlarına sunma ve 4 milyon dolar değerinde ödül ve burs olanakları için yarışma şansı vererek gençlerin başarılarını uluslararası platformda sergilemesine olarak tanıyor.