Özel Ege Lisesi 9. sınıf öğrencilerinin oryantasyon programı tamamlandı. Program kapsamında öğrencilere okulun misyonu, vizyonu, değerleri, eğitim hedefleri, eğitim felsefesi, disiplin anlayışı, eğitim süreçleri ve Özel Ege öğrencilerden beklenen davranışlar gibi ana başlıklarda okul müdürü, bölüm başkanları ve rehberlik birimi tarafından bilgi verildi.

Programın son toplantısında Özel Ege Lisesi Kurucu Temsilcisi Yansı Eraslan 9. sınıf öğrencileriyle bir araya geldi.  Uyum programının amacını, gittiğiniz kurumun kendini tanıtması olarak niteleyen Eraslan, öğrencilerin bir kısmının Özel Ege Ortaokulundan liseye devam ettiğini, bir kısmının ise İzmir ve diğer illerdeki okullardan gelerek “Özel Ege Lisesi 2019 Mezunları”nı oluşturduklarını söyledi.  2019 Mezunlarına seslenmekten son derece memnun olduğunu belirten Eraslan sözlerini şöyle sürdürdü:

Sevgili Gençler,

Ülkenin en iddialı okullarından birine geldiniz ve bu tercihi sizin ve ailenizin tesadüfen yaptığınızı sanmıyorum. Son derece talepkâr bir grupla karşı karşıyayız; tıpkı 2018, 2017 ve 2016 mezunlarında olduğu gibi.

Lise hayatı genellikle ihmal edilen ve verimliliğin düşük olduğu bir eğitim basamağı olarak görülüyor. Ortaöğretim diğer eğitim basamaklarına göre biraz geride kalıyor. Dünyada da durum bizden farklı değil. Ülkeler en çok eğitim yatırımını yükseköğretime yapıyor. Kişiye toplum içindeki varlığını sürdürecek donanımları yükseköğretimde kazandırmaya çalışıyor. Ancak ben ortaöğretimi bir insanın hayatındaki en kritik eşik olarak görüyorum. Ve böyle düşünmemin sebepleri var.

Sevgili Liseliler;

Eğitim gelenekseldir ve dünyanın bildiğinin aksine gelecek değil geçmiş odaklıdır. Köklü okullar tutumlarını ikide bir değiştirmezler. Bir insan yetiştirme modelleri vardır. Biz burada gençlere bir hayat duruşu kazandırmaya çalışıyoruz. Burası alın terine çok değer veren, tevazuyu öven bir kurumdur.

İnsanların ihtiyaçları sınırsız değildir. İnsanların istek ve arzuları sınırsızdır. Sadece ‘edinmek’ için yaşamayınız. Tüm insanlığa hizmet etmek için de varsınız. Bu kadar iyi eğitimler alıyorsunuz; o zaman sizin kadar şanslı olmayanlara da, topluma da borcunuz var demektir. Burada size kazandırmaya çalıştığımız mental modelin bir kısmı da budur. Kendinize, ailenize, okulunuza, ülkenize, insanlığa yararlı bireyler olarak yetişmelisiniz. Hayat sadece ders çalışmaktan ibaret değil, başka şeyler de yapmalısınız. Farkındalık geliştirmenizi ve kendi fanusunuzun içinde yaşamamanızı tavsiye ederim. Dünyanın en zengin ülkesi değiliz. Sermayemiz, gücümüz sizlersiniz. Dünyada bir şiddet kültürü var. Düşünmek zorundasınız. Tespit yapmak zorundasınız. Dünyada müthiş bir rekabet var. Herkes ürettiğini satmayı amaçlıyor. Bir şekilde satmaya çalışıyor.

Değerli Gençler,

Çok önemli bir kültürel mirasınız var. Sahip olduğunuz kültür, gelmiş geçmiş en zengin kültürlerden birisi. İnanılmaz bir mirasın üstünde oturuyorsunuz. Fakat nesillerin önemli bir kısmının devletine, milletine, kurumlarına eriyen bir güveni var. Bir sürü eğri işler yapıyor olabiliriz. Ancak bu eğri işleri büyüdüğünüzde değiştirebilir, iyileştirebilirsiniz.

Kendi ülkenizi başka ülkelerde şikâyet etmeyin. Başkalarının, yabancıların sizin hakkınızda ne dediğini, ne düşündüğünü çok fazla önemsemeyin. Batı felsefelerinden çıkan felsefecilerin çoğu oryantalisttir. Doğu toplumlarına ve o toplumun insanlarına karşı aşağılama duygusu taşıyan ve o toplumun insanlarına da bunu hissettiren bir yaklaşıma sahiptirler. Batı toplumlarının inançları nedir, dilleri nedir, bilimleri nedir öğrenin. Ben sizin yerinizde olsam bir de doğu dili öğrenirdim. Kendinizden ve ülkenizin kurumlarından ümidinizi kesmeyin.  Dünyanın birçok yerinde bizimkilere benzer sorunlar var.  Bu nedenle Türkiye’yi ve kurumlarını yönetecek çocuklar yetiştirmeye çalışıyoruz.

Sevgili 2019 Mezunları,

Okumak çok basit bir eylem ama bu konuda inanılmaz sıkıntılar var. Farkındalık geliştirebilmeniz için okuyun. Disiplinlerarası okuyun. Şiir, öykü, roman okuyun ama tarih, felsefe, sosyoloji, ekonomi, dinler tarihi, politik bilimler gibi farklı konuları da okuyun. Her gün günlük gazete okuyun. Entellektüel derinliği olan öğrenciler yetiştirmek istiyoruz. Okumadan geçen günlerinize sonra çok üzülürsünüz. Okumak özgüveninizi artırır. Her gün en az yarım saatinizi okumaya ayırın. Örneğin şu anda en az beş-altı farklı konuda yedi-sekiz dakika konuşabilecek bilgiye sahip misiniz? Değilim diyorsanız o zaman okumaya devam.

Lise yaşamınızın sağlıklı ve başarılı geçmesini diliyor, dört yıl sonra Özel Ege Lisesi Mezunları arasındaki yerinizi almanızı heyecanla beklediğimizi ifade etmek istiyorum.”