Skip Navigation LinksAna Sayfa Spor

Yüzyıllar öncesinden günümüze, saygınlığı artarak gelen ve oyun olmanın ötesinde başka tanımlarla da (bilimdir, sanattır vb.) özgün ve özellikli oluşunun altı çizilen satranç; ülkemizde her geçen yıl hak ettiği değere ulaşma yolunda aşama kaydeden bir spor dalı olmuştur. Bunun en doğru kanıtı, iki yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Satranç Federasyonu arasında imzalanan protokolle ilköğretim okullarına seçmeli ders olarak girmesidir. Özel Ege Lisesi’nde ise söz konusu protokolden çok önce neredeyse kuruluşuna denk bir tarihten itibaren ders olarak öğretilmeye başlanmıştır.

Satranç ile edinilen kazanımlar yaşamda gereksindiğimiz pek çok değere ulaşmada önemli bir yer tutmaktadır. Aklın sınırlarında gezinti; analiz yeteneğini, senteze ulaşma ustalığını, zamanı doğru kullanırken sabredebilme becerisi kazanmayı, özdenetim başarısını, beyin enerjisini konsantrasyon için harcarken fiziksel dayanıklılığı da kazanç hanesine yazmayı sağlayacaktır.

“Kendini yönet!.. O zaman dünyayı yönetecek gücü bulabilirsin.” demiştir Eflatun. Kazanımlar içinde saydığımız özdenetimin böylesi bir sonuca ulaşmada ne denli önemli olduğu günümüzde fark edilmeye başlanmıştır.

“Sabır, genişliğe ulaşmanın anahtarıdır.” sözü ile Mevlana, Mesnevi’sinde sabrın önemini vurgulamıştır. Peki ya binlerce yıldır birçok bilgenin öğretilerinde insani değer olarak yer alan sabretmenin satranç ile de öğretilebildiği gerçeğini kim yadsıyabilir?

Zahmetlidir bu spor, tüm spor dalları gibi. Ancak hangisinde fiziksel güç harcamaksızın, zihni kanatlandıran salt beyin enerjisi ile saatler geçirmek zorunluluğu vardır? Yüzyıllar öncesinden bize “İstenerek katlanılan zahmetler, istenmeden gelen zahmetlere dayanmayı kolaylaştırır.” diye seslenen Demokritos’’un bu sözü satranç sporunu tanımlamada farkındalık sağlayabilir diye düşünüyoruz. Ve unutulmamalıdır ki Yavuz Sultan Selim’den, cumhuriyetimizi kuran ulu önder Atatürk’e kadar bir çok Türk büyüğü yaşamlarına dahil etmiştir satrancı.

İşte böylesi bir geçmişle, değerlerle ve kazanımlarla tanımladığımız bu sporun, Özel Ege Lisesi, Yüksel Eraslan Kültür Merkezi içinde yer alan “satranç sınıfı”nda; anasınıfı, 1., 2., 3. sınıflarda ders, ayrıca 3.,4.,5. sınıflar ve 6.,7.,8. sınıflarda Satranç Etkinliği adı altında eğitimi verilmektedir. Birçok öğrenci bilgilerini sınadıkları turnuvalarda oyuncu olmaya yönlendirilmektedir. Tüm bunların ötesinde asıl amaç; insani değerlere saygılı, özdenetim sağlayabilen, zamanı iyi kullanan, sabırlı olmanın anlamını bilen bireyler yetiştirmektir. Dersler teorik bilgilendirmenin yanı sıra yaşamla bağıntı kurulabilecek örneklemeler ve uygulamalarla, felsefi boyut göz ardı edilmeksizin, ezberden uzak, sorgulamaya dönük bir anlayışla gerçekleştirilmektedir.

Online : 207     Günlük Ziyaretçi : 18