Liderlik
Fiziksel Donanım
25. Yıl Ormanı

Özel Ege Lisesi 25 Yaşında

İzmir Konak’ta 1987 yılında açılan, Kahramanlar ve Pınarbaşı yerleşkelerinden sonra 1996-1997 öğretim yılından itibaren Bornova’da eğitime hizmet vermeyi sürdüren Özel Ege Lisesi eğitim alanında çeyrek asırlık bir okul olmanın gururunu yaşadı.  Özel Ege Lisesi, 25. yıl kutlamalarını okul yerleşkesindeki Yüksel Eraslan Kültür Merkezinde gerçekleşen törenle başlattı.  Törene Özel Ege Lisesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Eraslan, Kurucu Temsilcisi Yansı Eraslan, yönetim kurulu üyeleri, eğitim yöneticileri, öğretmenler, okul çalışanları, öğrenciler, veliler ve davetliler katıldı. Kutlamaların 2012 yılı boyunca çeşitli sanatsal, sportif ve eğitime hizmet edecek  etkinliklerle süreceğinin ifade edildiği törende çalışanlar da unutulmadı.  10, 15 ve 20 hizmet yılını dolduran çalışanlara plaketleri sunuldu.

Kurucu Temsilcisi Yansı Eraslan, çeyrek asırlık eğitim yolculuğunu anlattığı  sunumunda Özel Ege Lisesinin liderlik misyonu ile yola çıktığını, okulun kuruluşundan bu yana İzmir ve Ege Bölgesi'nde eğitim kalitesi ve ulusal sınavlarda elde ettiği Türkiye dereceleriyle anıldığını ifade etti. Yansı Eraslan, 2003 ve 2010'da Türkiye’deki tüm özel anadolu liselerini geride bırakarak Öğrenci Seçme Sınavı'nda Türkiye birincisi olduklarını söyledi. Bir semt okulundan uluslararası bir okula dönüştüklerinin altını çizen Eraslan “Çalışmaya olan inancımızı koruyarak 1420 öğrencimiz, çalışanlarımız ve ailelerimizle birlikte 25. yılı karşılamanın mutluluğunu ve övüncünü yaşıyoruz. Son on yılda liseden mezun olan her dokuz öğrenciden biri üniversite seçme sınavlarında ülke genelinde ilk 1.000 öğrenci arasında yer aldı.  2001, 2002, 2003 ve 2010 yıllarında İzmir’deki resmî ve özel tüm anadolu liseleri içinde il birinciliğini elde ettik. 2000 yılından bu yana mezun ettiğimiz öğrencilerimizin %99,5’i üniversitelere yerleşti.

Lise yerleştirme sınavlarında 2005 yılından bu yana her yıl okulumuz Türkiye’deki ilk yüz okul arasına girdi (2006, 2007 yılları Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanmadı).  Türkiye’de yaklaşık 18.000 ilköğretim okulu var.  Ülkedeki yüz ve daha fazla öğrencisi bulunan tüm okullar içinde 2011 yılında Türkiye dokuzuncusu olduk. Ancak her şey ulusal sınav değil; çalışmalarımızın bir de bilim boyutu var. Bugüne kadar TÜBİTAK İzmir Bölge Sergisi’ne 73 projemiz davet aldı. Ülke genelinde 12 madalya kazandık, 10 kez de ülke finaline ve proje sergilerine katılma hakkı elde ettik.

Hayat sadece başarıdan ibaret değil elbette. Bunları anlatıyoruz çünkü bu sonuçlar elle tutulur sayılardır, karşı konulamaz sonuçlardır, ölçümleyici parametrelerdir.  Diğer konular daha normatiftir.

Başarı odaklı bir okul olmamız sanata ve spora mesafeli kaldığımız anlamına gelmiyor. Sporcu çocuklarımız 1997-1998 yılından bu yana takım hâlinde 31 adet İzmir şampiyonluğu, 29 adet İzmir ikinciliği, 28 adet İzmir üçüncülüğü, bir Türkiye şampiyonluğu, bir Türkiye ikinciliği, dört Türkiye üçüncülüğü, bireysel olarak da yüzlerce madalya kazandı. Sadece 2010-2011 öğretim yılında 6 spor branşında 22 okul takımız sahaya çıktı. Değişik yaş gruplarında 300’e yakın lisanslı öğrenci sporcumuz çeşitli müsabakalara katıldı. Satrançta ulusal çapta derece alan, millî takımda yarışan sporcularımız var. Öğrencilerimizin üç ayrı dilde tiyatro grubu oluşturup sahne alıyor. Öğrencilerimiz edebi eser okuma çalışmalarıyla Türkçe ve İngilizce eserleri okuyup arkadaşları ve öğretmenlerinin huzurunda sunuyor ve yazılı rapor veriyor. 1998 yılından bu yana her ay ünlü bir yazarımızı okulumuzda konuk ediyoruz. Çocuklarımız gazetelerde, dergilerde, kitabevlerinde gördükleri yazarları kendi okullarında konuk ediyorlar.

Toplum hizmeti çalışmalarına katılan yüzlerce öğrencimiz, olanakları sınırlı akranları yararına çeşitli projelerde yer alıyor. İl ve ülke genelindeki okullar için yardım kampanyaları düzenliyor. Çocuklarımız İzmir’in dezavantajlı bölgelerindeki çocuklara ders anlatıyor, onlarla bir araya geliyor. Hastaneleri ve huzurevlerini ziyaret ediyor.

Uluslararası ilişkilere gelince; Harvard Model Birleşmiş Milletler (ABD), Model Birleşmiş Milletler Türkiye (Türkiye),  Harvard Model Kongre (Avrupa), Global Genç Liderler Konferansı (ABD) gibi konferanslara katılıyoruz. Çin Fudan Lisesi ile kültürel değişim programlarımız var. Avrupa Birliği etkinliklerine katılıyoruz,  Comenius projeleri hazırlıyoruz,  Comenius Dil Asistanlığı’nın gönüllü üyesiyiz.  Birleşmiş Milletler tarafından da desteklenen uluslararası sürdürülebilir çevre programı ENO çalışmalarına katılıyoruz.

Buradan nereye gitmek istediğimizi ve uzun vadedeki hedeflerimizi ifade etmek gerekirse: Çocuklarımız Özel Ege’den mezun olduğu zaman onların, siyasette, kamu yönetiminde, iş dünyasında, medyada, akademik dünyada, sivil toplum ve fikir dünyasında kanaat önderliği yapacak, dönüştürücü liderler olmalarını istiyoruz. İnsanlığın ve ülkemizin mühim meselelerini çözmelerini istiyoruz. Dimağı hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmek istiyoruz. ” dedi.

Özel Ege Lisesi 25. Yıl Kutlama Töreni Albümü için...

© 2011 Özel Ege Lisesi. Tüm hakları saklıdır. Adres : 119/1 Sokak No:3 35050 Bornova - İzmir / TÜRKİYE
Telefon : +90 232 375 28 28 (pbx)
Faks : +90 232 375 14 44